NL | FR

Stop voedselverspilling

Gemiddeld gooit een Vlaams gezin jaarlijks zo’n 36 tot 55 kg eetbaar en dus bruikbaar voedsel weg. Dat is ruim 475 euro aan weggegooid voedsel in totaal. De producten die het meest worden weggegooid zijn: zuivel, brood, groenten en fruit. Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de voedselverspilling veroorzaakt wordt door houdbaarheidsdata op verpakkingen.

Er bestaan twee soorten houdbaarheidsdata, namelijk: een THT-datum en een TGT-datum. Waarbij THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’ en TGT voor ‘te gebruiken tot’. Veel mensen gooien voedingsmiddelen direct weg als de THT-datum is gepasseerd, terwijl dit lang niet altijd hoeft. Dit kan anders! Meer informatie over THT en TGT.

img_tomaten

THT: Tenminste houdbaar tot

Een THT-datum is een adviesdatum voor producten die niet snel bederven, zoals pasta of rijst. Na het verstrijken van deze datum kan de kwaliteit van het product afnemen, maar je kunt het nog wel veilig eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken door te kijken, ruiken of proeven om te bepalen of iets nog goed is. Sommige voedingsmiddelen kunnen zelfs jaren later nog geconsumeerd worden, mits ze goed verpakt en bewaard zijn.

verpakkingen
action_BE

Het Nederlandse ‘ten minste houdbaar tot’ is het equivalent van het Engelse ‘best before’. Alleen klinkt ‘best before’ veel milder en beschrijft daarmee accurater wat er bedoeld wordt namelijk een ondergrens aan de houdbaarheid, en niet een bovengrens. De actie #THTWegErMee_BE is opgezet om een alternatieve en beter passende term te bedenken. Zo willen we samen met jou voedselverspilling tegengaan. Meng je daarom in de discussie op onze Twitter-pagina en Facebook-pagina!

Tweets