NL | FR

Voedselverspilling door verkeerd begrip van houdbaarheidsdatum

THT_BE_bannerprezlyTetraPak roept op tot bedenken van alternatief voor ‘Tenminste houdbaar tot’-datum en lanceert campagne ‘THTwegermee’

Dinsdag 15 december 2015 — De helft van de Belgen gooit eten weg omdat de houdbaarheidsdatum overschreden is. De grote boosdoener is de term Tenminste Houdbaar Tot (THT) op de verpakking van etenswaren. Veel consumenten denken dat producten na het verstrijken van die THT-datum niet meer goed zijn. Hierdoor verdwijnen jaarlijks tientallen miljoenen kilo’s aan goed eten en drinken in de vuilbak. Het initiatief van Tetra Pak ‘THTwegermee’ moet consumenten bewustmaken van onnodige voedselverspilling.

Uit onderzoek van verpakkingsproducent Tetra Pak blijkt dat een op vier Belgen het verschil tussen Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT) op de verpakking niet kent. Een op tien meent zelfs dat er geen verschil is tussen beide termen. Bovendien is het voor een op vijf consumenten niet duidelijk dat de houdbaarheidsdatum enkel geldt voor producten die nog niet geopend werden. Ondanks dit gebrek aan kennis en begrip, hecht de meerderheid (80%) van de consumenten veel belang aan de houdbaarheidsdatum op verpakkingen.

 

Lees hier het volledige artikel.

Tweets